Koshima

A KOSHIMA egy olyan kirakó készlet, amely több logikai fejtörőt is tartalmaz. Neve mozaikszó, amely a japán ko (magyarul: tó) és shima (sziget) szavak összetételéből adódik. A játék kitalálója Gáspár Merse Előd, fizikus, aki a VI. Országos Ördöglakat Találkozón (más díjazottakkal egyetemben) első díjat kapott 2005-ben megalkotott játékáért.

Készlet

A játékkészlet tizenhat darab hatszögletű kék, zöld és sárga színnel színezett lapocskát tartalmaz hátlapjukon megszámozva 1-től 16-ig.


Alapszabály

Ha két lapka illeszkedik egymáshoz, akkor az illeszkedő oldalakon lévő színeknek is illeszkedniük kell, ahogy a mellékeltpéldán látható.

Amíg nem játszottunk eleget a KOSHIMA-val ahhoz, hogy megszokjuk az alapszabályt, könnyen átsiklunk felette, ezért érdemes kezdetben nagy figyelmet fordítani a színek ellenőrzésére, nehogy helytelen legyen a megoldásunk.


Játék célja

A megadott számú lapka felhasználásával egy összefüggő tófelületet (kék) kell kialakítani úgy, hogy mindegyik lapkából legalább egy kis kék terület benne legyen a tóban. A tónak befejezettnek kell lennie, vagyis mind a belső területeknek, mind a tó kerületének (partvonalának) meg kell lennie. Azoknak a részeknek a határvonalát azonban nem kell befejezni, amik a tavon kívül vannak, csak a színeknek kell illeszkedniük, vagyis az alapszabályt kell minden esetben betartani. A tóban lehet sziget, de egy nagy tavat kell kialakítani (nem lehet két különállót). Egy példa látható az alábbi ábrán.


Feladványok

Az első (legegyszerűbb) feladványhoz vegyük fel az első három lapkát, azaz az 1-es, 2-es és 3-as sorszámút, és rakjunk ki belőlük egy tavat úgy, hogy mindegyik lapka részt vegyen a tó felületének kialakításában legalább egy kis kék részével. Ne felejtsük el, hogy az alapszabályt is be kell tartani. Ha ezzel készen vagyunk, akkor jöhet a következő feladvány.

Szedjük szét a tavat, és húzzuk fel a következő (4-es sorszámú) lapkát. Mostmár négy lapka felhasználásával kell egy tavat kirakni, és így tovább.

A következő feladványhoz mindig húzzuk fel a következő sorszámú lapkát (egészen 16-ig). Mindegyik feladványnak lényegében egyértelmű megoldása van. A feladványok egyre nehezebbek, ne csüggedjünk, ha elsőre nem sikerül kirakni őket. A legnehezebbek kirakása órákat vagy akár napokat is igénybe vehet.